Útek od zodpovednosti

01.04.2014 08:35

 

Za voľbou Andreja Kisku cítim dych mladších voličov, ktorí premýšľajú vlastnou hlavou.

Kandidovať na funkciu prezidenta z postu premiéra je prinajmenšom netradičná cesta k najvyššej funkcii štátu a ani sám premiér nedokázal vysvetliť, prečo sa k nej uchýlil.

Vysvetlenia môžu byť hneď dve: pri slabej opozícii uveril, že je najvhodnejší čas na bezpečné uchopenie moci aj v prezidentskom paláci a posilnenie moci jednej strany a jej oligarchov aj na ďalšie obdobie.

Vysvetlenie číslo dva môže mať aj opačné, ale racionálne jadro – prezidentské kreslo sa pre premiéra malo stať elegantným únikom zo spleti hustnúcich problémov a čoraz väčšieho a bezočivejšieho vplyvu oligarchov. Útek od zodpovednosti, od ťažkostí, ktoré hrozia, by tak v prezidentskom kresle dostal solídny glanc.

Je najvyšší čas, aby hlboký rozklad spoločnosti začal vyvolávať obavy. Kričí zďaleka a už ho nevidia len tí, ktorí na ňom úspešne profitujú – vládnuci poslanci, sudcovia, prokurátori, exekútori, pijavice prisaté na štátny rozpočet, schránkové firmy rozpínajúcich sa oligarchov... Ficova kandidatúra na prezidenta potvrdila, že toto nie je jeho téma a s ľahkosťou vánku bol pripravený prenechať ju svojim straníckym kolegom.

Nech boli pohnútky predsedu vlády opustiť premiérsku funkciu akékoľvek, jeho úpornosť, s akou sa vložil do kampane, je pozoruhodná. Najmä tá jej časť, keď štátne orgány boli využívané na volebnú kampaň a v záverečnej fáze aj na kriminalizáciu súpera. Robert Fico sa počas svojej volebnej kampane snažil dokázať, akým rozkladným elementom je jeho protikandidát Andrej Kiska (úžerník, scientológ) a skutočný rozklad, ktorý je okolo nás, je len neškodnou fatamorgánou.

Občania krajiny si teda zvolili nového prezidenta takmer referendom. Za touto voľbou cítim dych mladších voličov, ktorí premýšľajú vlastnou hlavou. Cítim tu neľahký priestor pre prvého nestraníckeho prezidenta. Nemal by sa dať znechutiť ani zastrašiť, dostal silný mandát na výkon funkcie.

Dosluhujúci premiér bude mať šancu ponaprávať rôzne neduhy v spoločnosti – pripraviť zákon o úžere, zakázať scientologickú cirkev, zabrániť exekučným konaniam zo špekulatívnych dôvodov... Priestoru na uľahčenie života občanom v skorumpovanej republike je na celé desaťročia.

SME 31.3.2014



Čítajte viac: https://komentare.sme.sk/c/7153817/utek-od-zodpovednosti.html#ixzz2xc7dW7kR