Komunizmus je stále populárny

20.11.2014 13:38

SME: DNES PÍŠE PETER JUŠČÁK
Opäť sa zväčší skupina ľudí, ktorá si privykla na to, že sa dá celkom slušne žiť aj bez úsilia.

V škole nás učili, že keď zavládne skutočný komunizmus, budeme mať všetko zadarmo.

Tešili sme sa a snívali sme, aké to bude krásne vtrhnúť do cukrárne a obchodu s hračkami. Až oveľa neskôr sme začali chápať, že sľubovaný raj je zakaždým myslený len pre skupinu vyvolených. Lebo toto je podstata totality, úzka skupina vládnucich oligarchov vtrhne, kam chce a diktuje zvyšku spoločnosti.

V tých časoch nebolo ani náznaku, že raz príde nejaký november a že sny o komunizme pre pár vyvolených sa rozsypú na prach. Lenže stalo sa a naša spoločnosť sa spontánne zbavila ťaživého režimu a potom už krivkala cestou akej­ takej demokracie. Až donedávna.

Takmer na dvadsiate piate výročie onoho slávneho novembra prišla rana ako z neba – závan komunizmu a to rovno z najvyšších miest! Premiér Fico ohlásil naplnenie malej čiastky dávneho sna komunistov – cestovné vo vlakoch pre študentov a dôchodcov zadarmo!

Komu by napadlo, že po rokoch sa bezostyšne vrátime k snom o beztriednej spoločnosti. Že nehľadiac na ekonomiku krajiny, na trhové hospodárenie zakotvené v ústave, na rovnaké práva občanov, nehľadiac na vládne predsavzatia o podpore podnikania, zamestnanosti, sociálneho rozvoja, vyhodí vláda do povetria milióny na bezplatné cestovanie.

Vzápätí sa vyrojili analýzy s čiernymi dôsledkami tohto nesystémového kroku. Jedna analýza tu však chýba. O tom, že nezaslúženou odmenou utrpí aj obdarený občan. Opäť sa totiž zväčší aj tak početná skupina ľudí, ktorá si privykla na to, že sa dá celkom slušne žiť aj bez toho, aby sa akokoľvek angažovala.

Ozvali sa aj dotknutí dopravcovia, ktorých nesystémový krok celkom jasne poškodí. Ale pozor – neozvali sa proti nesystémovému kroku. Len sa dožadujú rozšírenia tohto komunistického kroku aj na nich! Dožadujú sa kompenzácií, úľav, dotácií namiesto toho, aby dôrazne a spoločne odmietli protitrhový, protekcionistický, populistický krok, vo svojom poškodzujúcom dôsledku ktovie či nie aj protiústavný.

Do tohto hodnotového chaosu zaznela ako manna z neba správa o petičnej aktivite mladých z Novej demokracie. Sú proti komunistickej manipulácii s takzvanými darmi, hoci si ich mohli mlčky užívať. Pochopili danajský dar k štvrťstoročnici novembra a skrytým komunistom vystavujú vizitku petíciou. Sú nádejou zdravého rozumu, preto im držím palce.

 

štvrtok 20. 11. 2014 18:13 | Peter Juščák