Autorita Ceny

28.10.2012 21:11

Autorita Ceny

Zriadenie Ceny Andreja Sacharova za slobodu myslenia Európskym parlamentom je nielen poctou bojovníkovi za slobodu slova, ale aj zadosťučinením pre všetkých, ktorým svojim konaním dával nádej že pravda a spravodlivosť sú večnými hodnotami. Toto ocenenie je zároveň dokladom, že ocenení na svojej životnej ceste kráčajú poblíž Sacharovovej neľahkej cesty, aj keď v inom priestore a čase, ale ich spoločný smer je nepopierateľný.

Zároveň je treba vziať do úvahy, že použitie mena Andreja Sacharova na piedestáli stálych hodnôt je obrovským záväzkom. Najmä pre zriaďovateľov Ceny a pre komisie rozhodujúce o jej udeľovaní. Oni predovšetkým by mali byť citlivými receptormi utrpenia, ktoré na celom svete prináša vyslovená pravda a v takomto duchu rozhodovať o nominantoch i laureátoch. Mali by si byť vedomí, že duch a hodnota Ceny nežije len z mena jej poskytovateľa, ale aj z mien ocenených. Práve ocenené osobnosti by mali byť pokračovateľmi myšlienok poskytovateľa svojho mena Cene, v našom prípade A. Sacharova. Je nespochybniteľné, že nesprávna voľba ocenenej osobnosti môže znevážiť nielen Cenu samotnú, ale aj celoživotné posolstvo poskytovateľa.

Čo však robiť v prípade fatálneho zlyhania pri udelení Ceny?  Nemala by byť možnosť odňať Cene názov, ak ocenený predstavuje diametrálne iné hodnoty než prezentuje životné dielo poskytovateľa svojho mena? K tejto situácii sa veľmi blízko dostal nemecký europoslanec Werner Schulz a jeho štyridsaťpäť kolegov. Vystačili si tohtoročnou nomináciou členiek „punkového, rockového, anarchistického, protikapitalistického“ ale najmä exhibicionistického ruského združenia.  Neprekáža im, že za kandidátkami nie je žiadna kultúrna história, žiadne úsilie o slobodu slova, nijaké nasledovaniahodné výsledky... okrem škandálov, ktoré sú pestrou ukážkou pozoruhodných deviácií.

Správa o udelení Ceny Andreja Sacharova iránskej právničke Nasrín Sutúde a jej krajanovi režisérovi Džafarovi Panáhímu sú dobrými zvesťami pre kultúrny a (nielen) demokratický svet.  Zdá sa, že tentokrát v europarlamente zápas zdravého rozumu s ľavicovým šialenstvom vyhral zdravý rozum. Isté však je, že sa pritom niečo zatriaslo – buď je to autorita štyridsiatich šiestich europoslancov, alebo autorita Ceny Andreja Sacharova.

 

Peter Juščák