Všetko má svoj vypínač, rádio i vysielač

27.04.2016 11:22


Nie každý objav je skutočným objavom. Napríklad často ponúkaný vypínač na televízore či rádiu, ktorý má slúžiť na uzavretie diskusie o vhodnosti či nevhodnosti vysielaného programu. S objavom tejto funkcie vypínača média mám problém. Pripadá mi zvláštne, že tovar, ktorý som si zaplatil, mám zahodiť.

Vysielanie programu je tvorba vo verejnoprávnom priestore, a to aj v prípade súkromných vysielateľov. Táto tvorba by mala byť predmetom diskusie, nie predmetom úvahy, kedy treba nevhodný program vypnúť.

Lenže tu sa už dlhé roky o programoch nediskutuje, zato sa o účinkujúcich píše všeličo možné i nemožné, a najmä to nepodstatné.

Keď rádiá hrajú zmes navlas rovnakej, spravidla tej istej zahraničnej hudby, vytvárajú estetický kánon, podieľajú sa na formovaní vkusu poslucháčov a dávajú do popredia istý typ kultúry.

Pritom ak z komerčných dôvodov nehrajú domácu tvorbu, nuž treba pripomenúť pár drobností; komerčné rádio síce žije z reklamy, ale tu sa môže ohradiť celá hudobnícka obec, pretože cena reklamy sa premieta do výrobkov a výrobky kupujeme všetci. Aj hudobníci.

Takže aj bojkotovaní muzikanti si v drobnom priplácajú na tých, ktorí sa na nich povýšenecky usmievajú spoza mixážnych pultov.

Nepovažujem to za fér. Nehovoriac o tom, že ochudobňujú poslucháčov aj seba o potešenie z hľadania nových, menej známych, nekonvenčných autorov i skladieb, o potešenie z tvorivosti a pocitu, že „boli pri tom“.

Ak sa však naše médium spoľahne, že tvorivú a objaviteľskú prácu zaň urobia zahraničné rádiá a naše len siahnu na hotový hit predžutý inými kritikmi, poslucháčmi, moderátormi, festivalmi, významnými cenami, potom aj úloha našich médií, ktoré si pyšne hovoria, že sú hudobnými, je iba taká polovičná.


Niečo ako prietokový ohrievač, alebo skôr posúvač osvedčeného tovaru. Návody na použitie vypínača rádia či televízora nespokojnému poslucháčovi či divákovi mi zakaždým pripadajú netaktné. Aj preto, že niekomu by mohlo napadnúť, že okrem vypínača na prístroji je aj vypínač na Kamzíku. A to už by naozaj bola cesta späť.

Čítajte viac: https://komentare.sme.sk/c/20149372/vsetko-ma-svoj-vypinac.html#ixzz47OWSJQj4