Veľa šťastia nám na prokurátorskych skusoch

15.01.2022 00:20

Ruská prokuratúra má síce svoje roky, ale len málokedy zohrávala hodnotnú úlohu strážcu zákonnosti. Ale keď šlo o potláčanie práv občanov využívaním a zneužívaním zákonov na príkaz moci, v takých časoch slávila veľké úspechy. Nie však v civilizovanom svete, jej úspechy slávili predovšetkým rozdeľovači moci a diktátori. Tých v ruskej histórii nie je málo a období, keď prenasledovali, potierali, likvidovali vlastných občanov je na tých tristo rokov histórie príliš veľa.

Návšteva generálneho prokurátora v Rusku na oslave tristoročnice mohla byť znesiteľnou aj poučnou, keby sa bolo z čoho poučiť. Náš  generálny svoju návštevou vníma ako „možnosť obzrieť sa do minulosti, ale predovšetkým ako možnosť poučiť sa z nej a nájsť výzvy na rozvoj orgánov prokuratúry do budúcnosti“. Takže predsa len ide o úmysel poučenia. A tu je kameň úrazu. Udalosťou posledných dní je zrušenie ruskej pamäťovej inštitúcie Memoriál. Verím, že v prípade slovenského zástupcu nepôjde o poučenie ako narábať so slovenskými kritikmi dvoch posledných totalít. A neverím, že ruským kolegom pripomenul, že likvidovať Memoriál je nemravné, neodborné, protispoločenské a v závere aj protiruské. Memoriál je občianska inštitúcia, ktorá sa zaoberala zločinmi stalinizmu a boľševizmu. Odhaľovala a monitorovala zločiny páchané na vlastných občanoch, sústredila cenný archív dokumentov. Z neho bolo možné čerpať poznatky bádateľmi a záujemcami z celého sveta. Súčasný ruský režim, maľujúci stalinizmus čoraz pestrejšími farbami, bádateľské návraty do tragickej histórie zastavil. Použil na to páky práve jubilujúcej prokuratúry.  Aktivistom  z Memoriálu v týchto dňoch nasadili inkvizičnú čapicu s nápisom „zahraničný agent“ a mohlo sa začať symbolické pálenie pravdy o vlastnej histórii.

Ak už raz slovenský generálny prehlásil, že išiel na skusy a poučenia, pripomeniem ruského prokurátora, hodného tejto funkcie. Volal sa Stepan Otreško a prišiel medzi štrajkujúcich gulagovcov v oblasti Novosibirska.  Pozval ho slovenský organizátor štrajku v lágri, Ivan Kováč. Tento prokurátor sa písomne zaručil za ich požiadavky, gulagovci štrajk vyhrali, dostali ukradnuté odmeny a Ivan Kováč neprišiel o krk. Písal sa rok 1954. Veľa šťastia na skusoch s ruskými prokurátormi.

Peter Juščák