Ruské umenie a ruský fašizmus

03.05.2022 18:01

Putin zhasol svetlo vo vlastnej krajine a vydal ju napospas potkanom.

Spisovateľ Peter Juščák.

Zabil vojnovú literatúru, napríklad Šolochovov román Tichý Don, za ktorý autor dostal Nobelovu cenu.

Ruské humanistické dielo zhodil lakťom zo stola ako pohár s vínom, keď príliš silno gestikuloval o význame ruskej „denacifikácie Ukrajiny“. 

Lož o nacistickej Ukrajine mala spojiť ruskú úctu k obetiam nacizmu druhej svetovej vojny s právom zničiť „podobný nacizmus“ v susednej krajine. Mediálne spojenie kolosálnej lži sa vydarilo – právo vraždiť a rabovať na Ukrajine zdvihli Putinovi domácu popularitu. 

Premenovávanie hodnôt sa nevypláca. Nie Ukrajina, ale Rusko vykazuje znaky fašizmu. Putinovi obdivovatelia ešte netušia, že ruská úcta k obetiam druhej svetovej vojny sa zmenila na úctu k dnešnému násiliu, lži a k ich šíreniu za hranicami Ruska.

Putinova vojna spochybnila ruské utrpenie. Všetky umelecké reflexie sovietskej Veľkej vlasteneckej vojny stratili lesk a prepadli sa do tmy. Putin odkázal minulým, súčasným i budúcim umelcom, že ich umelecký obraz spomínanej vojny, statočnosti vojakov, dôstojníkov, civilov bol iba ich chvíľkovým bolestným rozmarom.

Svojou vojnou odkázal, že nemá zmysel hádzať sa pod tanky, kráčať v ústrety paľbe, nenávidieť nepriateľa. Nič nemá zmysel, pretože majster lží poslal svoj národ do fašistického ťaženia a jeho vojaci stoja na opačnej strane pravdy.

Dnes sa na Ukrajine rodia nové Balady o vojakovi, píšu sa nové Tiché Dony aj Osudy človeka, na rad prídu ich knižné a románové podoby, filmy, nová symfónia – možno sa bude volať Mariupoľská.

Mohutná vlna sovietskej reflexie Veľkej vlasteneckej vojny už dostala šrám – románmi, ktoré ešte nie sú napísané, filmami, ktoré ešte nemajú ucelené príbehy, symfónie roztratené medzi výbuchmi rakiet, krikom ranených a plačom preživších.

Tento šrám agenta Putina len tak nezmizne. On sám zhasol svetlo vo vlastnej krajine a vydal ju napospas potkanom.