Na vine je letný čas

22.09.2011 00:00

 

 

Slovensko sa v takzvanom letnom čase z hľadiska slnečného svitu nachádza niekoľko sto kilometrov východnejšie než je jeho skutočná poloha. Vstávame ako v Bielorusku, líhame si ako v Bielorusku. Našincovi, znepokojenému svojvoľným narábaním s časom zákonite musí napadnúť otázka, či sa mení aj naše myslenie napríklad na bieloruské. A ak,  či sa pri návrate stredourópskeho času  zmení naše myslenie späť na naše slovenské. Vytrvalosť s akou si Európa pestuje tento masochizmus ma začal znepokojovať dávnejšie, no len pred niekoľkými dňami som si uvedomil jeho škodlivosť siahajúcu až na vrcholy politických špičiek.

Všimnime si, že najväčšie hanebnosti sa na Slovensku dejú prevažne po presune republiky aj s jej občanmi na východ od svojej domoviny. Niekto možno namietne že predsa nič sa nehne z miesta, že ide len o posun hodinovej ručičky, ale kdeže. Veci sa majú inak. Slovenskej  republike nepatria len hory a doliny, ale aj kus oblohy, neviditeľné vlnenia, nevypustený fabrický dym, a prirodzene aj jej vymedzená časomiera. Skutočnosť, že sa jej v kolektíve iných krajín dobrovoľne vzdávame a siahame po východnej, páchame na občanoch neviditeľný zločin presunu krajiny do nepovolených teritórií, aj keď iba dočasne.

Aj tohtoročné záverečné dni letného času pripravili občanom neuveriteľné parlamentné divadlo s vystúpeniami  tragédov, veštcov, prorokov, ale i kaukliarov a šašov. Ak by sa parlamentná dráma odohrávala v cirkuse, riadne by sme sa nasmiali, veď počúvajte: tu sa jeden viacnásobne prizná že neobcuje so zvieratami, tam iný omieľa že jesť bryndzové halušky a letieť na padáku je obtiažne, uletený šašo ovlažuje obecenstvo sentenciami o vesmírnej spravodlivosti... Možnože niektorí zástupcovia ľudu nepovažujú parlament za viac ako šapitó. Ale množstvo cudzích pozorovateľov, nezaťažených našimi problémami slnečného svitu ho zatiaľ predsa len za parlament majú.  Takže máme šťastie. No bieloruský postoj k zlej Európe ako sme ho predviedli tak ľahko zo seba nezmažeme. Hľadajú sa vinníci. Tých prirodzene niet, pretože naokolo sú samí spasitelia. No medzi nimi žiaden Kristus. Vinník, priatelia, je zreteľný – letný čas. Zrušme letný čas a ostávajme doma, na Slovensku. Telom, duchom, i časom  a snáď sa nám dostane viac rozumu.

 

Peter Juščák