Muž, ktorý sadil stromy

23.09.2012 19:38

 

 

 

Taký je názov nenápadnej novely francúzskeho autora Jeana Giona o mužovi menom Elzéard Bouffier. Tento skromný a nenápadný človek si predsavzal, že poľudští alpské pustatiny a po celé roky vysádzal duby. Jeho práca sa v literárnom príbehu vydarila a odmenou bol návrat života do pustatín.  

Krehká novela, plná fascinujúcich obyčajností bola preložená do mnohých jazykov a doslova obletela svet. Jean Gion svoje autorské práva na príbeh postupoval zadarmo s jediným cieľom, upriamiť pozornosť ľudí na potrebu láskavej ruky vo vzťahu k prírode.

Keď dnes vidím necitlivý zásah v krajine alebo jej devastujúcu „ochranu“ zakaždým si spomeniem na muža, ktorý sadil stromy. Na čistotu jeho úmyslov a skvelý výsledok. Zvedaví čitatelia sa vypytovali na Elzéarda Bouffiera, ale autor ich tak trocha sklamal. Prezradil, že postava je fiktívna a zrodila sa len v jeho mysli.

Čo na tom, že postava je vymyslená? Poznám starca, ktorý celý život chodil po poliach a lesoch okolo dediny a štepil divo rastúce ovocné stromy. Volajú ho Štepár. Nie je sám, mnoho ďalších mužov i žien považuje nezištné sadenie rastlín za neodmysliteľnú súčasť svojho bytia.

Neviem aké meno získa František Stejskal z Popradu, ktorý sa tiež pokúšal sadiť stromy okolo domov na sídlisku. Neviem, či o ňom niekto napíše poviedku. Podľa správ z novín ho mestská polícia ako naozajstného zločinca predviedla na policajnú stanicu. Ale ešte predtým ho pováľala po zemi a nasadila mu putá! Za to, že sadil  stromy. Pravdepodobne aj sadenie stromov môže byť zločinom, podobne ako tunelovanie štátnej firmy, daňové úniky, nezákonné výruby lesa, nevýhodné zmluvy...

Obraz nášho muža v putách za to, že sadil stromy si tiež zaslúži aby obletel svet. Nie zo škodoradosti, ale preto, že človek i spoločnosť niektoré choroby na sebe spoznajú až vtedy, keď sa na ne lepšie prizrú ľudia zvonku.

Nie som si istý, do akej miery v našej domácej  pandémii zlej vôle a zlostného hnevu dokážeme rozlišovať medzi úmyslami a skutkami. Som si však istý v tom, že príbeh muža z Popradu, ktorý sa pokúšal sadiť stromy je pozoruhodným námetom na oveľa hlbšie zamyslenie.

Peter Juščák