Most k učiteľom

25.01.2014 18:56

Most k učiteľom

Pád diaľničného mosta a štrajk učiteľov majú niečo spoločné, hoci sa to na prvý pohľad tak nezdá.

Keď spadol rozostavaný diaľničný most pri Kurimanoch, hneď na druhý deň v rozhlasových správach zazneli prvé nesmelé konštrukcie o tom, že pod nehodu sa mohli podpísať nízke ceny stavebných prác. Táto pozoruhodná demagógia kolovala v médiách celý týždeň a napriek jej obludnosti operoval ňou aj samotný minister dopravy v rozhlasovom vysielaní. Ak by sme túto filozofiu prijali za správnu, potom by sme sa museli zmieriť s tým, že padanie stavieb je vlastne legitímne. Že vlastne rizikové úkony pri súčasnom tlaku na šetrenie oprávnene tlačia na porušovanie noriem a ohrozovanie zdravia aj životov občanov.

Potiaľ mikroúvaha o technike a môžeme ju pripodobniť k štrajku učiteľom. Aj tu by sme mohli použiť argumentáciu ako pri páde mosta – za celkovú krízu v školstve môže „ktosi“, kto podobne ako v prípade diaľnic nedodáva poslednému výkonnému článku dostatok financií na jeho prácu.

Lenže takéto podobenstvá veru nie sú populárne ani žiadúce. Totiž v  prípade školstva a učiteľov je pán „ktosi“ veľmi dobre známy a je to štátny rozpočet a živé bytosti, ktoré o ňom rozhodujú. Ak sú teda aj dnes opantaní premisou, že pod pády mostov sa podpisujú „nízke ceny“ potom dávno mali vyjsť v ústrety učiteľom a predísť katastrofe ku ktorej sa školstvo približuje.

Lenže tu sa zrazu teória o vzťahu ceny a možnej katastrofy nehodí. Nehodí sa, pretože učitelia, sociálne na lopatkách a naviac ešte bití zo všetkých strán sú ľahkí protivníci. Paralela medzi mostom a školou preto nebude vyslovená, ale nie z úcty k zdravému rozumu, ale z neúcty k práci učiteľov. Inými slovami - skôr sa dvihnú ceny za diaľnice ako ceny za vzdelávací systém.

Prirodzene, problémy školstva neodstráni len samotné zvýšenie miezd. Súčasné zvýšenie, ak k nemu dôjde, je len slabá infúzia pacientovi v kóme. Taký úbohý sociálny a spoločenský status učiteľa ako je v týchto dňoch hádam ešte nebol v histórii slovenského vzdelávania. A to už je interdisciplinárny problém. Podpísala sa podeň nielen komunistická nenávisť ku vzdelancom, ale aj liberálno-demokratické pohŕdanie slabším partnerom. Preto učiteľom držím palce.

Peter Juščák