Koniec postkomunizmu

25.04.2014 19:09

Žijeme koniec postkomunizmu, píše vo svojej knihe chorvátsky filozof Boris Buden. Domnievali sme sa, že postkomunizmus vypĺňa čas medzi komunizmom a demokraciou západného typu. Buden vo svojom obsiahlom diele pomenúva to, čo nám čoraz viac visí vo vzduchu – náš postkomunizmus sa pretavuje do bizarných politicko-ekonomických väzieb, rozhodne nekončí v rozvinutej demokracii západného typu. Kam sme sa teda dopracovali? Rusko-ukrajinská kríza nám podáva niekoľko odpovedí.

O ukrajinských udalostiach povedal spisovateľ píšuci po ukrajinsky, Vasiľ Dacej: na Majdane sa zrodil moderný ukrajinský národ. Pozoruhodnou udalosťou pri tomto zrode bola likvidácia sochy Lenina v Kyjeve. Je zaujímavé, ako dlho vydržal na piedestáli tento otec myšlienky červeného teroru, organizátor vrážd ruských a ukrajinských roľníkov, kňazov, buržujov a iných „nepriateľov“. Ukrajinské áno smerom na západ by mohlo znamenať, že rozlúčka s vlastnými i ruskými rezíduami komunizmu mohla nadobudnúť vážne kontúry.

Zakladateľ sovietskej totality, koncentračných táborov a myšlienky ovládnutia sveta komunizmom, Lenin, zatiaľ stále leží na Červenom námestí a inšpiruje aj po formálnej smrti – komunizmu i tej svojej. Uchvátenie Krymu a provokácie na východe Ukrajiny sú očividným znamením, že šírenie myšlienok tohto génia zla stále nachádzajú svojich obdivovateľov. Rusko nás ako vždy predbehlo aj teraz, na ceste od komunizmu ku... kam vlastne? K oligarchickej demokracii? K totalitnej pademokracii? K štátnej diktatúre? Odpor k západnej demokracii je natoľko tragický, že jeho protagonisti neváhajú vyhrotiť konflikt na pokraj veľkej a nebezpečnej vojny. Tento manier prevzatý zo studenej vojny hlási, že postkomunizmus v Rusku sa pretavil do rovnako nebezpečného systému, nech už je oligarchický, či štátno- dirigistický.

Pozoruhodné svedectvo priniesla kríza aj nám. Z našej vlády i prezidenta len ťažko lezie prihlásenie sa k spoločnej euro-americkej solidarite  s Ukrajinou. Koniec postkomunizmu nás prekvapil. Nie sme v komunizme, nie sme ani v demokracii. Sme duchovne spriaznení s Putinom, sme duchovne proti národu, ktorý sa zrodil na Majdane. My sme ešte náš Majdan nemali. Ešte  sme nenašli zjednocujúcu myšlienku proti čoraz horšej pseudodemokracii v krajine. Ba, jedno malé referendum sme už vyhrali - poslali sme R.F. dokončiť svoje dielo a splniť nezodpovedné sľuby.