Jaskyňa Bonanno

20.07.2010 00:00

 

Jaskyňa Bonanno

Umenie sa rodilo v jaskyni ešte v časoch, keď mnohé zložité slová nahrádzali tanečníci pohybom. Tanec lovcov s pripomínaním svojich lukostreleckých úspechov a ujúkanie okolo ohňa privádzalo neandertálske obecenstvo do vytrženia a to si aj ctilo svojich hrdinov.

Umenie, ktoré predviedli sudcovia pri svojej zábave v jaskyni Bonanno má niekoľko spoločných a niekoľko význame rozdielnych prvkov s dávnym archetypom zábavy a umenia. V prvom rade prezentovali svoju etiku i zmysel pre estetiku, ako aj svoju ľudskú dôstojnosť. Práve v tomto bode sa s jaskynnými predkami strmo rozchádzajú. Lovci v jaskyni totiž demonštrovali len to, čo vedeli a obdivovali ich tí, ktorí si ich ctili a verili posolstvu ich tancu.

Ale zábava na spôsob jaskynného lovca so samopalom a slúchadlami na ušiach nenašla pochopenie. Preto sa zabávajúca sa právnická elita urazila, vraj má zlé obecenstvo: je málo chlpaté, má malé päste a priveľké hlavy. Naviac, je hysterické a nerozumie súkromnej zábave. Dokonca nám prezradili netušené tajomstvo, že od Bonanna sú aj horšie jaskyne.

V bode „horšie jaskyne“ ako je Bonanno s našimi novodobými lovcami súhlasím. Sú aj horšie brlohy. Zabudli však doložiť, že úloha čistiť tieto dúpätá patrí práve im, prokurátorom a sudcom. Takže prihrali nám na otázku – a čo vo veci horších brlohov milí sudcovia robia? Chráň Bože, aby dávali hneď odpoveď, nie je potrebná. Odpoveďou je ich vlastná dôveryhodnosť medzi žasnúcim obecenstvom a ich skutočné jaskynné tance, ktoré nám verejne a bezostyšne prezentujú ako ozajstné právnické umenie:  od vraždy Cervanovej po ospravedlnenie sa exprezidenta Kováča exriaditeľovi SIS Lexovi. Neprejde týždeň, aby niektorý slovenský súd nepriniesol rozsudok na úrovni jaskynného kyja: hlava-nehlava, pravda-nepravda. Je tu priveľa pokušenia mlátiť kyjom podľa ľubovôle a výpočet tej právnickej by zahltil onakvejší priestor ako je tento článoček. Absolútna moc, doživotná profesionálna dráha a úplná beztrestnosť, kto by tomu odolal?  „Právny štát je postavený na krehkej myšlienke – dôvere ľudí,“ napísala Zuzana Wienk. Mali by si to zapísať uhľom do svojej jaskyne tí, čo už na to zabudli, alebo ich to súdruhovia v škole neučili, tak ako to neučia ani oni.

A čo teda majú praveké jaskyne spoločné s jaskyňou Bonanno? Veľa – oboje stoja na úsvite dejín civilizácie. Vďaka za poznanie, milí sudcovia.

 

Peter Juščák