Hľadanie dobrého scenáristu

07.03.2018 14:29

Ministerka Žitňanská pripravuje väznicu za milión a ďalší milión dá Fico za správy vedúce k dolapeniu vrahov novinára Kuciaka a jeho snúbenice. Väznica je skvelý nápad, jej umiestnenie v chudobinci Slovenska prinesie zamestnanosť ťažko skúšaným občanom a ruka v ruke s Ficovým miliónom je to skvelý bezpečnostný marketing. Chudobným to síce nepomôže, ale odmena dokáže vyrobiť dostatočný počet fiktívnych vrahov na zahmlenie podstaty problému. Nuž a jeho podstata spočíva v tom, že vraždiaci mechanizmus, ktorý uvoľnil svoju jednu páku je náš dlhodobo budovaný oligarchický režim. Vôbec nie je anonymný, naopak, je ovešaný zvučnými menami vrcholových politikov a ich krstných otcov. Bez ich vedomia, súhlasu a provízie sa neudeje nijaká väčšia zákazka, nijaká investícia, žiadne delenie koristi pri eurofondoch. Skaza tohto systému spočíva vo vzorci „keď môžu oni, môžeme aj my“, ktorý bezprecedentne požiera celú spoločnosť. Naozaj celú, prenikol, verte-neverte až do škôl, kde prepuklo, že už aj učitelia tu a tam platia výpalné svojmu riaditeľovi.

Oligarchický systém požíva dokonalú ochranu štátnych zložiek, presne tých zložiek, ktorí by ho mali naopak – rozkladať. Čižnárova vyhrážka o rozpútaní pekla je preto komická, pretože peklo tu mnohí prežívajú už dlhšiu dobu. Len si spomeňme na záchranu Váhostavu na úkor ožobračených rodín, na „lúpežnú“ vraždu Ernesta Valka, „samovraždu“ Gauliedera, spomeňme si na „samozbitie“ Hedvigy Malinovej, zlatokopov s dépéhá. Pripomeňme si bezočivosť ministra, ktorému zo skladov miznú zbrane a strelivo, a on je ešte stále ministrom a dáva trestné oznámenie za „šírenie poplašných správ“ o chaose v jeho rezorte. Najvyšší súd toť nedávno podržal oligarchu Babiša nezákonnými prostriedkami a až dnes nám generálny prokurátor hovorí o pekle. Nepostrehol, že už pár rokov toto peklo trénujú holohlaví chlapci-vlastenci v lesoch, ktovie s akými zbraňami, všakže.

Opakovanie učiva o rozklade spoločnosti by mohlo pokračovať donekonečna, občas ho pripomenie pár odvážnych novinárov. Za ich odvahu si z úst premiéra vypočuli mienku o hyenách a prostitútkach, takže analýza strapca zodpovedných nie je nijako zložitá. Politická vrchnosť zabývaná, či skôr prerastená v Bonaparte, sa aj bez odmeny samovyšetrí s dokonalou bravúrou. Šteklivý milión pokojne môže ísť umelcom-silovikom za úspešný  scenár o tom, ako sa skutok nestal. Žitňanskej pomník za milión podporí rast zamestnanosti v chudobnom regióne a svedomie máme všetci čisté.

Peter Juščák