Etický rozmer ceny

05.11.2014 18:49

 

DNES PÍŠE PETER JUŠČÁK

Oceniť v jednom Roberta Fica a zároveň aj Karla Kryla je pozoruhodným

výkonom nehodným slávnostnej udalosti.

Výročie vzniku Československej republiky sa v susednom Česku slávilo tradične štátnym sviatkom a dňom voľna.

Voľný čas bol naplnený množstvom spomienkových podujatí, čo by bolo bratom Čechom s ich výraznou historickou pamäťou možno iba závidieť.

Kondicionál tu uvádzam zámerne, pretože udeľovanie cien českým prezidentom Zemanom vrhlo na sviatok v Česku priveľa tieňov.

Skúsme si najprv zopakovať učivo o udeľovaní cien - cena je ocenením preto, že vo svojom názve spravidla nesie étos konkrétnej osoby, dejinnej udalosti, významného činu či úctu reprezentovanú štátom. Ceny bez takéhoto étosu sa označujú ako inflačné.

Udeľovanie cien na Pražskom hrade prinieslo so sebou viac otázok ako súhlasného pritakania. Oceniť v jednom šíku slovenského premiéra Roberta Fica a zároveň aj Karla Kryla in memoriam je pozoruhodným výkonom nehodným slávnostnej udalosti ani prezidentského výberu.

Karel Kryl bol v čase neslobody umeleckou i ľudskou nádejou, jeho poéziu v piesňach tajne spievali státisíce mladých ľudí. Málo básnikov a spevákov dokázalo tak brilantne strčiť prst do najhoršej podoby totality a v nevšedných obrazoch priblížiť jej obludnosť. Totalitou polámané charaktery sa ponevierajú po krajine aj štvrťstoročie po páde režimu a iba potvrdzujú hĺbku jeho úpadku.

Robert Fico si na minulom režime nič nevhodné nevšimol. Nevšimol si ani krátke novembrové vzopätie občanov bývalého Česko-Slovenska. Ukrajinskú krízu si všimol až po nátlaku zvonka. Svojou „ľavicovou politikou“ posilňuje úrady a uberá zamestnancom a drobným živnostníkom, zatiaľ čo oligarchovia mocnejú a skupujú už aj našu slobodu. Pevnými nohami stojí na koberci, pod ktorým hnijú Mečiarove amnestie. Nápad z jeho politickej dielne o bezplatnej doprave na železnici prekonal všetky úvahy spred päťdesiatich rokov o blížiacom sa komunizme; s podobnými dôsledkami, akých sme už raz boli svedkami.

Karel Kryl sa vzniesol ponad komunizmus, aby sa so svojimi piesňami veľkým oblúkom vrátil do novej slobody. Robert Fico sa vzniesol z čias komunizmu, aby sa veľkým oblúkom vrátil späť do komunizmu.

Preto étos vzniku Československa dostal v Česku poriadne zabrať – rovno z rúk prezidenta.

 

https://komentare.sme.sk/c/7466319/eticky-rozmer-ceny.html