Knižná revue - anketa

17.11.2023 18:58

Kam sme sa dostali za 34 rokov...

Viac ako tri desaťročia putujeme z komunizmu a nesieme na chrbte dve noše hanebností z dvoch predchádzajúcich totalitných režimov. Krivia nám chrbát celé  desaťročia a my nie a nie sa vystrieť a odložiť ich na miesto kam patria. Mnohí ich dokonca považujú za poklady, len si spomeňme na kampaň za rehabilitáciu vojnového slovenského štátu a jeho prezidenta Tisa. Dodnes nikam neodišla, iba drieme. Alebo na živé pokusy rehabilitovať Husáka, ktorý mimochodom, plánoval pripojiť Slovensko k Sovietskemu zväzu. Väzba na Rusko nedrieme, nehatene sa šíri ako vírus v oslabenom tele. Dodnes máme Tisovu ulicu, máme pomníky komunistickým predákom,  včerajšie hanebnosti zapadli prachom a naše dva hrby sa nám vidia div nie ako znaky hrdinstva. Lebo infantilný vzdor sa nám pletie s hrdinstvom a tak sa hrdinsky hádžeme o zem tam, kde by sme mali kráčať dopredu.

Tri dekády zápasí občianska spoločnosť s uchovávateľmi ducha dvoch totalít. Niečo  sa občas podarí, niečo prehluší hlas populistov a spor  o  princípy demokratickej spoločnosti pokračuje ďalej. V týchto voľbách si takzvaná mlčiaca väčšina na mlčaní dala záležať a veľa pálčivých sociálnych tém prenechala číhajúcim extrémistom. Niet divu, že  takmer poldruha miliónový hlas voličov ich povolal späť. My, sediac na porazenej strane hľadáme vinníkov a čoraz častejšie skloňujeme voliča. S tým sa nedá súhlasiť bez výčitiek svedomia. Veď nebol to bezmenný volič, kto sa zdobil kúpenými titulmi, nebol to on, kto mal páky na  nápravu vecí. Páky sa pohli, ale tak po slovensky, aby sa náhodou niečo nevyriešilo. Tvorcovia plytčín ich ornamentálne zdôvodňujú, od paragrafu 363 po jeden volebný obvod. Čarovný prútik 363 je asi jediným vynálezom, ktorý dokonale funguje a pred očami všetkých demontuje právny štát. A diali sa aj horšie skutky, výpočet je siahodlhý a až Kuciakova vražda spôsobila krátke zemetrasenie. Jeho  epicentrum nebolo v nás, v našich hodnotách, to skôr sa vydesil okolitý svet a až jeho úžas nás na chvíľu prebudil. Zatýkanie sudcov, prokurátorov, policajtov jasne napovedalo, kam sa rozvinul  štát, ako odumierajú jeho zložky, ktoré v iných krajinách sú ich princípom, ich ozdobou.

Výsledky volieb prinesú nové „upratovanie“ v krehkých demokratických inštitúciách, prinesú nové nátery starých hesiel. Čakajú na nás dôsledky mlčania pri postupe prevrátených hodnôt do každodenného života. Dnes stojíme na plytčine, desíme sa rozkladu a hľadáme vinníka. Kde je? Nuž, kde by bol, sme to my všetci, každý svojou mierou. Nie je to však dôvod na skepsu. Naopak, stojí pred nami veľká výzva, ako už toľkokrát predtým. Zvládneme aj túto.